Metodologia
L’ Ametller treballa tenint com punt de partida l’ infant per preparar un itinerari coherent de treball, per organitzar de la millor manera possible espais i temps, per oferir estímuls adequats i per donar forma a les activitats. A partir de les seves necessitats, interessos, maduresa i prioritzant la seva autonomia es desenvolupen totes les propostes pedagògiques.
Es busca que l’infant vagi construint la seva personalitat i el coneixement del món que l’envolta a través de l’experimentació i la manipulació de diferents materials, així com la interrelació que estableix amb els seus iguals i els adults que en tenen cura.
Des de l’escola ens plantegem totes les possibilitats organitzatives i metodològiques que poden ampliar i enriquir els vincles afectius i socials.
Treballem amb agrupaments flexibles considerats com oportunitats d’aprenentatge on els infants més petits, mitjans i els més grans estableixen una relació intergeneracional on tots aprenen de tots. Infants de totes les edats comparteixen moments d’aprenentatge, moments de joc i fins i tot moments d’hàbits i rutines. Els infants més petits agafen confiança i imiten als infants més grans, així com també aquests col·laboren i ajuden als més petits a ser cada vegada més autònoms. Quan els grans ensenyen el que saben als més petits, a més d’augmentar l’autoestima, reafirmen i consoliden aquest aprenentatge, es a dir aprenen ensenyant.
Tant els grups d’infants, els tutors i els espais s’organitzen en funció de les necessitats i del tipus d’activitat que es vol desenvolupar. Això permet adaptar els ritmes d’aprenentatges, els interessos i necessitats de cada grup.
Amb aquest plantejament busquem afavorir les relacions, enfortir l’autoestima i desenvolupar un treball més adaptat a cada infant.
Cada nen/a és diferent de l’altre; les seves experiències anteriors, els seus interessos i possibilitats han de ser el punt de partida de la seva formació. Tots els nens s’enfronten a la comprensió del món on viuen des d’experiències diverses, sensorials, perceptives, emocionals, socials… i no tots els nens tenen la mateixa capacitat per adquirir i consolidar els seus aprenentatges; és important respectar el seu propi ritme i temps. Si pensem que tots els nens no tenen les mateixes necessitats i el mateix ritme de treball, haurem de cercar el marc adequat que faci possible acollir aquesta diversitat i considerar la història de l’infant a partir de les conquestes i avanços que fa dins l’àmbit familiar i social.
Des de l’escola bressol i Suara Cooperativa considerem que l’espai d’aprenentatge per excel·lència és la llar, el barri, el poble, i que “l’escola ve a continuar i enfortir el seu coneixement especialitzat, el que la família va iniciar i continua realitzant”.
La nostra escola es defineix com a una escola de “portes obertes”, on la família pot accedir, estar-s’hi i participar a l’aula el temps que necessita tan per l’adaptació com la resta de curs. Per poder treballar i desenvolupar la relació família i escola es plantegen diferents accions: entrevistes amb l’educadora, reunions de pares, i especialment es prioritza el contacte oral diari a dins de l’aula amb la tutora en el moment de portar o recollir al seu fill/a, participació en els projectes que es porten a terme o la bústia de suggeriments, entre d’altres.
El model que apliquem és una “pedagogia d’adults conscients, de nens i nenes de veritat i sincers, de situacions ardents, de projectes en continu moviment i d’emocions viscudes”. La seva ètica educativa està orientada a compartir amb els nens i nenes els seus ritmes, les seves peculiars formes de ser i les seves maneres de conèixer el món des de diverses experiències sensorials, perceptives, emocionals, socials…; indispensables per la conquesta de la seva autonomia.
Què, per què i com treballem
- PERÍODE D’ADAPTACIÓ
- L’EXPERIMENTACIÓ
- PROJECTE D’ART
- PROJECTE DE L’HORT A LA TAULA
- L’HORT ESCOLAR, CONTEXT I COMUNITAT
- LA PSICOMOTRICITAT
- EL JOC
- L’ESPAI: RACONS DE JOC SENSORIAL
- EL DESCANS
- EL JOC HEURÍSTIC
- LA PANERA DELS TRESORS
- DESCOBERTA DE L’ENTORN
- PROJECTE DE BALL DE GITANES
- AMB LES FAMÍLIES
- BON DIA
Fent la memòria de pràcticum he de tornar a rellegir el vostre blog i només puc quedar meravellada una vegada més de les vostres maneres de fer i plantejaments pedagògics, un plaer haver pogut viure amb vosaltres el dia a dia a la vostra escola bressol! Una abraçada, els vostres alumnes de pràctiques us troben a faltar! Ana B.