L’hort escolar, context i comunitat

El passat 26 d’abril la regidora d’Ensenyament i Benestar Social, Roser Ametller va assistir al lliurament de premis d’agricultura social  2013,  que convoca Humana Fundación Pueblo a Pueblo, per el projecte municipal  presentat: “Hort escolar, context i comunitat”.

tríptic

Aquest projecte sorgeix en el sí de l’Escola Bressol Municipal L’Ametller i consisteix en posar en funcionament un hort escolar  a l’antiga masia de Can Camp  amb l’ intenció de generar un espai de relació múltiple, d’intercanvi i de comunió entre l’escola bressol i el territori.

Aquest indret, mica en mica, s’ha anat integrant al dia a dia de l’escola, convertint-se fins i tot en un espai d’ús de la pròpia escola per a diferents activitats. Així ens vàrem plantejar usar com a font d’aprenentatge, una part dels horts comunitaris que no s’estaven utilitzant i a finals del curs passat vàrem iniciar les primeres experiències amb l’hort, netejant dues “parcel·les” i cultivant algunes hortalisses  gràcies a un avi del Centre, l’avi Joan.

Els objectius bàsics que ens plantegem aconseguir són:

  • Compartir  l’educació dels més menuts amb la vida del poble.
  • Ser un espai de trobada intergeneracional,  on es puguin compartir i intercanviar sabers.
  • Incloure la participació  especialment de joves, en tallers de promoció  d’hàbits saludables, així com   del programa  de mesures reparatòries educatives en benefici de la comunitat; estimulant la descoberta, per part dels joves, d’altres formes de relació amb l’entorn, des de la solidaritat i l’ajuda comunitària.
  • Preservar la diversitat biològica del nostre territori amb la recuperació  de llavors antigues.

Aquest projecte, més comunitari, s’enllaça en el dia a dia de l’escola bressol i especialment amb un altre projecte: “De l’hort a la taula” que apropa als més petits  al món de l’alimentació sana i respectuosa amb l’ambient, per això es pretén que participin de tots els processos que fan els aliments que van de l’hort a la taula: sembrar, cultivar, recol·lectar i preparar productes nutritius de temporada en el marc educatiu de l’aula, l’hort, la cuina, el menjador de l’escola i les pròpies cases.

El nostre projecte “L’hort escolar, context i comunitat” ha estat seleccionat, juntament amb  7 iniciatives més, entre més de 30 projectes presentats i el passat divendres 26 d’abril se’n va fer la  comunicació pública dins de la  fira Biocultura de Barcelona, on Roser Ametller va assistir-hi en representació municipal.

entrevista humana_01

Entrevista al stand d’Humana a Biocultura  a Roser Ametller.    

entitats_grup humana

Representants dels 8 projectes escollits en la convocatòria   2013  del Programa d’Agricultura social i sostenible, d’Humana. David Vázquez. Coordinador d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Oriol Costa. President de Dynamis. Coordinador tècnic del programa d’agricultura social.
 
 

 A part del reconeixement que implica aquest fet, això suposarà que Humana aportarà ajuda tècnica i econòmica per dur a terme aquest projecte.

Humana, Fundación Pueblo para Pueblo, és una entitat dedicada a la cooperació al desenvolupament i al reciclatge tèxtil des de 1987. Durant 25 anys ha treballat a favor del reciclatge tèxtil com mecanisme per impulsar la cooperació al desenvolupament.
Prova d’aquest compromís és que des de 1987 s’han posat en marxa més de 70 projectes de cooperació en els països del Sud. Amb ànim de promoure l’agricultura sostenible el 2012 van iniciar el Programa d’Agricultura Social.

 

About lametller

Escola Bressol municipal de l'Ametlla del Vallès

Posted on 1 Agost 2013, in ACTIVITATS 12-13, Projecte de l'hort a la taula, Què i com treballem?. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: